Egyéb érdekességek

A szertárba belépve, a bejárattal szembeni üveges szekrény felső polcán, egy kiváló állapotban levő krokodil preparátum fogadja a látogatókat. A nílusi krokodil a feljegyzések szerint egy cirkuszi társulat mutatvány állata volt, és a közeli Dévaványán kapott ételmérgezést.

„Egy sarokban üvegszekrényben egy csontváz állott…”, így emlékezik Móricz Zsigmond, iskolánk egykori diákja az életrajzi ihletésű Forr a bor című művében a természetrajzi szertár berendezéséről. A csontváz, ami az 1880-as évek végén került az iskolába, ma is a tanulók ismereteinek fejlesztését szolgálja. Leltári bejegyzése alapján tudjuk, hogy készítői két ember vázából állították össze; „feje asszony, törzse ember”.

A régészet iránt érdeklődők is számtalan érdekességet találnak múzeumunkban; csontleleteket, cseréptöredékeket, kőeszközöket és csiszolt eszközöket különféle korszakokból.
A folyadékos készítmények egy része a taneszköz ellátó vállalattól került beszerzésre, másik része az itt tanító természetrajz tanárok keze munkáját dicséri. Érdekesség a tengerimalac vagy a róka magzat, igazi ritkaságnak számít a 40 napos humán embrió. Külön tároló szekrényt töltenek meg a 10 évig működő növényvédő gépész szakközépiskolai tagozat szemléltető anyagai; gyommag gyűjtemény, tobozgyűjtemény, folyadékos kór- és kárképek.

A századforduló előtti iskola hangulatát idézi fel az olajos padló és a terem bútorzata, melyben a tanulói pad és a tanárok bőrüléses székei egyaránt megtalálhatóak.

Nílusi krokodil

A Szaharán kívül egész Afrikában és Madagaszkár szigetén is megtalálható. Nem társas állatok, de néha csoportosan is vadásznak. Az idősebb példányoknak nincs természetes ellensége, de a tojásokra és a fiatal példányokra nem egy állat vadászik. Vízi állatokkal és kisebb-nagyobb gerincesekkel táplálkoznak. Novembertől decemberig a nőstény a víztől nem messze homokba vájt fészekbe 25-50 tojást rak.

Lexikon