Tenger élővilága

Jermy Gusztáv működése nyomán, valószínűleg jó személyes kapcsolatai révén került a szertárba a Magyar Nemzeti Múzeumból néhány értékes, kiemelten védett darab; Frivaldszky Imre (1799-1870) zoológus, a Magyar Nemzeti Múzeum állattárának igazgatója által gyűjtött kagylóváz gyűjtemény, és a Brunszwik – Mikets féle csigaváz kollekció. Ezek a darabok jelenleg is két tárló szekrényt töltenek meg.

Az új iskolai épület átadásának időszakában, Bodnár Lajos kapcsolatainak és az ajándékozási kedv erősödésének köszönhetően jelentősen gyarapodott a szertár anyaga. Az 1894/95 tanévben került az iskolába az a korallváz gyűjtemény, ami az egyik központi fő tároló szekrény alsó polcán került kiállításra. Az Indiai- és Csendes óceánból származó példányok mellett szerepelnek a tárlat anyagában Horthy Miklós cs. és kir. sorhajózászlós Adriai-tengeren gyűjtött darabjai is. A kollekció a Magyar Nemzeti Múzeum ajándéka, amelyet duplumként (másodpéldányként) ajándékoztak a szertárgyűjteménynek. Az 1956-os forradalom napjaiban a harcok során a Nemzeti Múzeumban őrzött eredeti példányok megsemmisültek, így a kisújszállási szertárban őrzött példányok országos védettséget élveznek.

A korallokon és puhatestű vázakon kívül számos más „tengeri érdekesség” is található a szertárban; a tüskésbőrűek és rákok számtalan képviselőjével találkozhatunk. Ezek közül méretével is felkelti a látogató figyelmét a homár ollója, vagy a tintahal konzerválódott tapogatókarja, amelyek a Déri Múzeum kupolatermi kiállítását is megjárt darabok.

Lexikon