Polak venger dva bratanki…

A jól ismert, a magyar-lengyel barátságot szimbolizáló mondóka kölcsönös megtanulásával vette kezdetét az a Kisújszállás és Wilamowice közötti diákcsere-program, melynek keretében -most először- lengyel diákok érkeztek városunkba. A hosszú előkészítő munka eredményeként elinduló program első „állomásaként” 39 tanulót (14-16 éves korosztály) és 6 kísérő pedagógust láttunk vendégül, április 24-27. között.

A diákcsere program célja egymás hagyományainak, történelmének megismerésén túl a közös élményszerzésen keresztül a gyerekek barátságának elmélyítése. Ennek érdekében olyan programokat szerveztünk vendégeinknek, ahol a magyar, ősszel kiutazó diákok is részt vettek.

A helyi program koordinálását a Móricz Zsigmond Gimnázium, Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium javára alapított Gyermekeink Műveltségéért Alapítvány vállalta, elnyerve az NCA Nemzeti Civil Alapprogram 800 e Ft-os pályázati támogatását. A városi önkormányzat az iskolai rendezvényekre kiírt pályázatán keresztül támogatta a programot. A rendezvény lebonyolítói a Móricz Zsigmond Gimnázium, és az Arany János Általános Iskola voltak.

A gyerekek (lengyelek és magyarok egyaránt) és kísérőik a négy nap alatt feszes időbeosztással rendkívül intenzív élményeket szerezhettek. A csütörtök késő délutáni érkezés, és egy gyors összeismerkedés után Berekfürdőn vettek részt éjszakai fürdőzésen. A pénteki nap gyönyörű időben kirándultunk; a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó Tisza-tavi természetvédelmi tanösvény, illetve az Egri-vár volt a cél. A szombati napon a lengyel vendégek is bekapcsolódtak a Móricz DÖK-napi rendezvényeibe; részt vettek a csapatversenyben, röplabdában, főzésben, feloldódtak a rendezvény forgatagában. Délután a városi lőtér paintball pályájának avatására voltak hivatalosak, ahol a vállalkozóbb szelleműek kipróbálhatták a küzdelmet is. A lőtér után a Horváth tanyán kaptak ízelítőt a kun lovas hagyományokból. A szombat esti szabadprogram sokat segített a magyar és lengyel diákbarátságok elmélyítésében. Vasárnap a helyi értékeké volt a főszerep, a Morgó-csárdát és a Papi Lajos Alkotóház szalmakiállítását tekintették meg a gyerekek. Az ebéd utáni búcsúzás érzelmi megnyilvánulásai bizonyították, hogy szándékaink célt értek; a címcserék, a közös fotók és ölelések, majd az integetés után, az itthon maradt gyermekeink máris a következő alkalom tárgyalásába kezdtek…

Október végére kaptunk meghívást, ott leszünk…

Végezetül szeretném megköszönni mindenkinek az önzetlen segítségét, amivel hozzájárult a program sikeres lebonyolításához; különösen Nagy Lajos szervező munkáját, Majláth Emese kalauzolását, Debreczeny Zoltán vendégszeretetét, a lövészklub segítségét, a Móricz konyhán dolgozók türelmét, a DÖK munkáját…

Szabó Tamás kuratóriumi elnök