Kisújszállás és Wilamowice barátsága

„Kisújszállás és Wilamowice barátsága” – ez a címe annak a nyertes pályázatnak, amelyet az önkormányzat által a Móricz Zsigmond Gimnázium, Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium javára alapított Gyermekeink Műveltségéért Alapítvány nyert el. Az NCA Nemzetközi Civil Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiuma által kiírt pályázat célja a lengyel és magyar civil szervezetek, közösségek közti kapcsolatok kiépítése, elmélyítése.

Kisújszállás és Wilamowice, a két testvérváros általános és középiskolái között idén első alkalommal valósul meg diákcsere-program. Ennek keretében április végén lengyel diákok érkeznek hozzánk; ismerkednek városunkkal, értékeinkkel, hagyományainkkal, bekapcsolódnak iskolai programjainkba, kapcsolatokat építenek a korosztálybeli ifjúsággal. A pályázati támogatás a színvonalas helyi programok mellett biztosítja egy nagyobb kirándulás lehetőségét is (Tiszafüred – Tisza-tavi csónakos tanösvény, Eger), amit a lengyel és magyar diákok együtt tesznek majd meg.

Reményeink szerint az együtt töltött idő, és a közös programok szoros barátságokat alapoznak majd meg, és a szeptemberi wilamowicei viszont-találkozón gyermekeink már ismerősként, barátként üdvözölhetik egymást.

Szabó Tamás kuratóriumi elnök