Erasmus+ GOICT

Magyarország

Új lehetőségek a Móriczban: Erasmus+ GOICT

Sikeres Erasmus+ pályázatunknak köszönhetően iskolánk, a Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola és Óvoda középiskolai tagintézménye 2019. november 16 és 21. között adott otthont a „GOod prICTices” című pályázat 1. nemzetközi projektindító találkozójának.

A 2 éves projekt során iskolánk koordinálásával törökországi, lengyelországi, görögországi és bulgáriai partneriskolákkal közösen igyekszünk a résztvevő diákokkal és tanárokkal a program célját elérni. Ami nem más, mint az, hogy megvizsgáljuk, hogy a különböző partnerintézmények hogyan és milyen infokommunikációs eszközöket, mobil applikációkat használnak a tanítási-tanulási folyamatuk során, valamint a jövőbeni felhasználás céljából jó gyakorlatokkal szolgáljunk a kollégáknak ezek dokumentációjával. A tanulók a különböző nemzetközi látogatásaik során bemutatják ezen új eszközök használatát, majd a kollégák segítségével beépítik azok használatát a tanulási folyamatokba. Fejlődik szociális és kommunikációs készségük multikulturális környezetben. A közös munka keretében a diákok és a tanárok az angol nyelvet használják.

A vendég pedagógusok a szakmai programok alkalmával számos új ismeretet szerezhettek a legújabb infokommunikációs eszközökről, technológiákról és azok módszertani felhasználásával kapcsolatban, vállalkozásismeret témakörben. Báhiczky Zoárd és Balogh Dániel 11SZC osztályos tanulók remekül helytálltak a nemzetközi tanárcsapat előtt az egyes szoftverek angol nyelvű bemutatásakor.

Ezt követően a külföldi kollégák mintát kaptak arra vonatkozóan, hogy mi hogyan építjük be az ikt eszközöket a tanítási gyakorlatunkba, illetve hogy hogyan szeretnénk a pályázati vállalásainkat teljesíteni.

Kisújszállás város nevezetességeiről és érdekességeiről dr. Kovács Tibor alpolgármestert hallhatták vendégeink, aki egész városunkban körbevezette az érdeklődőket és a városvezetés nevében a Városházán is fogadta az idelátogatókat.

Rövid látogatást tettünk a Kisharang Református Óvodában is, ahol a gyerekek pompás előadással és nagy szeretettel várták a messziről érkező vendégeket.

A sok érdekes szabadidős program közt ellátogattunk Egerbe, ahol az Egri várat és az egyetemet csodálhatták meg a vendégek és lehetőség nyílt egy borkóstoló mellett a kötetlenebb beszélgetésekre is. A projekttalálkozót egy fergeteges hagyományőrző táncbemutató és táncház zárta Kisújszálláson.

A projekt tematikájában haladva lezajlott egy intézményi logó pályázat, aminek a nyertese Sas Ferenc György 11SZC osztályos tanuló lett az alábbi logóval.

A 2019-es év decemberében egy táblázat készült, melyben a kiutazni szándékozók kompetenciáit pontoztuk. Ennek alapján született meg a kiutazók listája, ami itt látható.

2020.03.08-14 (autó) Görögország, Xanthi – matek
Monokiné, Nagyné, Tóth J., Veres L.
1 – Koncsek Áron 9NY
2 – Kugler Tamás 10GB
3 – Bottlik Csenge 9GA
4 – Sas Ferenc György 11SZC
5 – Mihály Marcell 11SZC

2020.10.04-10 (Repülő) Lengyelország, Rumia – angol nyelv
Monokiné, Magyar Á., Turok V.
1 – Kaszás Levente 9NY
2 – Papp Adrienn Blanka 11GA
3 – Oros Bence 9SZCD
4 – Rácz Nóra 11GA
5 – Szabó Olivér 9NY
6 – Varga Ádám 9SZCD

2020.12.06-12 (Repülő) Törökország, Isztambul – informatika
Monokiné, Monoki Zs., Ozsváth M., Szitás-Gy J.
1 – Báhiczki Zoárd Patrik 11SZC
2 – Balogh Dániel 11SZC
3 – Szekeres Alexandra Vivien 10GB
4 – Csató Diána 10GA

2021.03.21-27 (Autó) Bulgária, Vratsa – tanulásmódszertan
Monokiné, Tóth J., Turok V.
1 – Kapitány Bence 10KGA
2 – Lép Fruzsina 10GA
3 – Horváth Erik 13L
4 – Magyar Zsolt 10SZC
5 – Váradi Anna 10GA
6 – Orosz Hanna 10GA

A sikeresen pályázóknak gratulálunk. (Aki jelentkezett, de nem került be első körben, azok részvétele sem kizárt, figyeljétek az Erasmus+ híreket.)

A következő nemzetközi projekttalálkozóra jövő év márciusában kerül sor a görögországi Xanthi-ban, tanulók és pedagógusok részvételével, ahol a matematika és természetismeret témakör kerül feldolgozásra.