1956-os iskolai megemlékezés (2010)

A Móricz Zsigmond Gimnázium, Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium közössége több színtéren is megemlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről.

Végzős tanulóink október 8-án hallgatták meg Schrötter Tibor egykori politikai fogoly, az 56-os Szövetség elnökének előadását. A személyes élményekből, az egyéni sorstragédia tapasztalataiból merítő beszámoló megrázó hatást váltott ki a Nagykun klub épületében helyet foglaló, a két városi középiskola diákjaiból álló hallgatóságból. Az előadást korabeli fotókból, dokumentumokból és relikviákból álló vándorkiállítás színesítette.

A megemlékezés hetében az iskola diákjai által készített, az 1956-os események ihlette rajzokból készült folyosói kiállítás. Október 22-én a déli harangszó után gyülekeztek az osztályok képviselői a templom melletti ’56-os emlékműnél. Az Arany János Általános Iskolával közösen szervezett ünnepség végén Takácsné Győri Erika igazgatóhelyettes, és a diákok képviseletében Gál József (G13C osztályos tanuló) helyezte el megemlékezésül az iskola koszorúját.

A koszorúzással egy időben a gimnázium többi tanulója emlékfutáson vett részt. A kollégium udvaráról induló futók a Dózsa György úton haladva érték el a város határát, és egy nagy kört leírva a Vasút és Kert utcán tértek vissza a célba. A több száz fiatalt és tanáraikat megmozgató emlékfutáson mindenki képességeinek megfelelően teljesítette a távot; volt aki megszakítás nélkül futott, és volt aki kényelmes sétával tette meg az utat.

A Kisújszállási 56-os Emlékek Ápolása Alapítvány által meghirdetett középiskolai pályázatra négy tanulónk nyújtotta be pályázatát. A városi ünnepségen történő eredményhirdetésen Tichy-Rács Alex István (G12B) a harmadik, Ratkai Mária tanuló (G12A) a második helyezéséért kapott pályadíjat vehette át.