4. Görögország

Móriczosok Görögországban 2013.12

2013.12.06 (Péntek)

A kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium Leonardo projektjének Magyar csapata már hetek óta készült a nagy napra: 2013.12.06. Jelen esetben nemcsak a Mikulásnap tartotta izgalomban a csapatot, hanem a görögországi indulás is. A csapat 6 fője gyorsan tud megállapodni dolgokban, így történt ez az indulás helyszínéről szóló diskurzusban is: a Kisúj étterem elől 6:00-kor. A repülőtéri transzfer eseménymentesen zajlott le, köszönhetően a tapasztalt sofőrünknek. Csapatunk három diák tagja most repült először így a repülőtérre érkezve megbeszéltük, hogy hogy s mint kell tenni a beszállás folyamatában. Nagy bőrönd, kisbőrönd, laptop, derékszíj, telefon, üdítő… A nagy bőröndöket lemérték, minden rendben volt a súlyukkal, 21 kg körüli volt az enyém ezt feliratozták és el is ment a futószalagon. A becsekkolás alkalmával át kell menni a fémdetektor kapun, ami számomra mindig motozással ér véget. Jelen esetben sem úsztam meg, köszönhetően a fémbetétes cipőmnek – mint utólag kiderült. A „duty free” részlegben mindenki vett a repülőútra egy fél literes ásványvizet és odaballagtunk az A3-as kapuhoz, ami a géphez vezetett. Mivel hamarabb érkeztünk így várni kellett a beszállásra. Aztán a kijelzőn megjelent a BUD-ATH mellet a „Gate open” felirat, így már kezdtünk szedelőzködni. A beszállókártyák ellenőrzése után a gépre léphettünk és elfoglaltuk a helyünket. A felszállást követően a tiszta időnk köszönhetően láttuk Budapestet felülről, majd Szegedet is, ezután felhős lett az ég, legközelebb már csak az Égei tengert láttuk felülről.

A landolás sikeresen megtörtént, amit rövid tapssal köszöntek meg az utasok. Az athéni reptéren (Markopolo) a csomagok összeszedése után rövid sétával a buszhoz mentünk megvettük a buszjegyeket, majd beszálltunk és kb 1 órás buszút következett. A külváros kinézete nem ragadott el túlságosan, azonban a városban egyre beljebb haladva egyre szebb házakat, tereket és szobrokat láthattunk. A célunk a πλατεία Συντάγματος (Pl. Sintagmatos) volt. Ezután séta következett az Adonis hotelig. Görögországban nagyon sok kis utca van, így egy hely több útvonalon is megközelíthető. Ahány embert megkérdeztünk, hogy merre van a Plaka negyedbeli hotelünk, mindenki más kezdőirányt adott meg. Végül csak odaértünk az alábbi útvonalon:

Okozott némi gondot, hogy az utcanevek nem mindenhol voltak angolul olvashatók, így jól jött az analízis órán tanult görög ábécé ismerete. Megérkezvén a hotelbe, lepakoltunk és kicsit kifújtuk magunkat. Kis idő elteltével elindultunk megvacsorázni egy tavernába, ahol mindenki kipróbált valamilyen görög tradícionális étket. A vacsora után elindultunk felfedezni Athén-t. Sétáltunk a szűk görög utcákon, ez a környék a túristák kedvenc helye, hiszen az utcákon végig üzletek, souvenir shop-ok, kirakodóhelyek, hangulatos kinti terítések, zene és karácsonyi hangulatú világítás tették felejthetetlenné ezt a kis sétát. Rövid időn belül megérkeztünk az Akropolis-hoz, ehhez az ókorból származó épületegyütteshez.

Szépen ki volt világítva (ugyanis időközben besötétedett) azonban már nem volt nyitva, így körbejártuk majd elindultunk a szálláshelyünk felé. A „hosszú” utazás és a „rövid” séta után már csak a vicc kedvéért kapcsoltam be a tv-t, amiben görög híradót meghallgatva de nem megértve szenderültem el a 3,5 millió lakosú fővárosban.

2013.12.07 (Szombat)

A reggelinél –az Akropolist csodálva- egyeztettük a programot,

ami két fontos elemet tartalmazott: Acropolis és a kikötő. Eme programot 10 óra magasságában kezdtük el megvalósítani. Elindultunk a tegnap este felderített útvonalon a világ egyik legismertebb ókori épülete a Parthenon felé. Útközben egyik szuvenír bolttól a másikig mentünk így kb . kétszer annyi időbe került az Akropolis lábához érni mint tegnap este. Végül odaértünk. Csodálatos volt látni az ókori építészek munkáját, beszívni az „épületek” ontotta ókori eszmeiséget. A monumentális épületek mellett eltörpült kis csapatunk, azonban emlékül elhoztuk e kor egy darabját – fényképen.

Ezután többek között megtekintettük a fellegvár kultusztemplomát Erechteion-t, a hatalmas márvány bejárati kaput és az Akropolisz déli lejtőjén a Dionüszosz színházat.

Ezután metrójegyet vásároltunk és metróval mentünk ki a kikötőbe. Személy szerint én még nem voltam ekkora kikötőben nagyon tetszettek az óriási katamaránok.

Itt költöttük el az ebédünket is: igazi gyros-t ehettünk végre.

Visszafelé az Omonia téren („ami valamilyen szempontból szép”) szálltunk le a metróról és élvezve a nagyvárosi forgatagot néztük meg a Városházát, a Nemzeti könyvtárat és az athéni egyetemet.

Megérkezvén a szállásra, rövid szabadprogramot engedtünk a team tagjainak. Kis idő múlva megérkezett a görögországi partneriskola igazgatója a feleségével és elkísértek minket egy kellemes tavernába, ahol vacsorára Παστίτσιο (Pasticció)-t ettem. 🙂

A szállásunk felé vezető séta közben az Akropolis jó támpontot adott a tájékozódáshoz.

2013.12.08 (Vasárnap)

A reggelinél egyeztetve az aznapi program:

Εθνικό κήπο (National garden)

στύλους Ολυμπίου Zeusz (Olimpiai Zeusz temploma) Itt érdekességképpen árulom el, hogy a hely ahonnan fényképezkedtünk, másokat is ámulatba ejtett, ez látszik a festményen,

Παναθηναϊκό Στάδιο (Panathinaikon Stadium)

és 11:00-kor κοινοβούλιο (Parlament) előtti őrségváltás

Ezután itt találkoztunk a török partnercég két tulajdonosával is.

13:00-kor majd találkozó a transzferrel. Ezután egy ötórás buszút következett: Athén-Trikala útvonalon,

aminek a végén az imtusarcs-os partnerországok delegáltjaival együtt megérkeztünk a trikalai főtér meletti Ξενοδοχείο Αχίλλειον (Hotel Achillion)-ba.

2013.12.09 (hétfő)

Az új szállásunkon elköltött reggeli után a nemzetközi csapat a bejáratnál gyülekezett és együtt indultunk útnak a Városháza felé a 4. találkozó hivatalos megnyitójára. Itt a hivatalos megnyitó keretében köszöntött minket a helyi művelődési bizottság elnöke. Ezután a delegációk megajándékozták a vendéglátó intézmény fenntartójának képviseletében megjelenteket, majd a szakmai program részeként a helyi információs rendszerről esett szó.

Trikalában mindenhol free wifi van, ami a turizmus kiszolgálása mellett a helyi érdekeket is képviseli, hiszen a közlekedés (autóbuszjáratok, dugók,..) segítése online információkkal mellett egy EU-s projekt keretében egy ún. e-gyógyítás (e-Trikala) platformot is kifejlesztettek. Ez azt jelenti, hogy a betegeknek nem feltétlenül kell befáradniuk a rendelőbe, hanem egy videókonferencia keretében konzultálhatnak az orvossal. Nemcsak kényelmi funkciókkal látták el a regisztrációhoz kötött és főleg az idősek számára ajánlott szolgáltatást, hanem pl. praktikusakkal is. Például a 24 órás vérnyomásmérés eredményei bluetooth-on keresztül feltöltik automatikusan a mért értékeket, így az orvos azonnal láthatja az eredményeket, ugyanilyen szisztéma alapján a vércukormérő is online, azonnali értékeket szolgáltat.

Ezután a kulturális program részeként egy helyi nagyon híres múzeumot tekintettünk meg, ahol az üdítőgyártás múltjába és jelenébe vezettek be minket. A Kliafa Üdítő gyár múzeumában a régi technika és a mai kor szelleme találkozott, hiszen a régi palackozógépek mellett a 2004-ben rendezett athéni nyári olimpia egyik főszponzora a Coca Cola Company is képviseltette magát csak erre az alkalomra készített különleges palackokkal.

A múzeum megtekintése után a Koursom Mecsetet tekintettünk meg, amit a 16. században építtetett Osman Pasa köszönetképpen.

A délutánt a vendéglátó intézménynél (1o ESPERINO EPAL TRIKALON) töltöttük.

Megismertük az iskola történetét, a görög oktatási rendszert és betekintést nyertünk az egyes osztályokban folyó munkába.

Sorra vettük az osztálytermeket és az ott folyó munkába cseppentünk bele: közgazdaságtan, Informatika óra,… . Elszomorító volt tapasztalni, hogy nincs fűtés az iskolában, minden teremben tanár és diák egyaránt nagykabátban ültek. Az iskola egy esti iskola, felnőttek részére, így mindenhol felnőtt diákokkal találkoztunk. Csodálkoztam is rajta, hogy van az embereknek ennyi idejük, hogy este még iskolába menjenek, de később kiderült az oka. Ezek az emberek munkanélküliek (a felnőtt lakosság közel fele) és a tanulástól remélik a jobb életet.

Vacsora után megtekintettük a Karácsonyi Falut.

2013.12.10 (kedd)

A reggelit követően busszal mentünk el a Toronyórához, ami egy nagyobb várrendszer eddig felújított darabja. Ezután a 33rd Primary School of Trikala nevű általános iskolában folytattuk utunkat. Itt megismertük az iskolában folyó munkát, bementünk egy-egy órára, ahol a diákokkal beszélgettünk. Érdekes volt hallani az egyik görög kisdiák kérdését: „A Ti lakóhelyetekkel összehasonlítva Görögországot hol jobb az élet?”

Ezután a Testnevelési egyetemre (TEFΑΑ (A University School of Physical Education and Sport Science) mentünk, ahol bemutatták, hogy a testnevelési folyamatba hol lehet bevonni az IKT eszközöket, példát láttunk oktatószoftverre, ami nagyon érdekes és hasznosnak bizonyult, tekintve a projekt célját. Ezen kívül egy nagyon korszerű informatikai eszközrendszert mutattak be. A mozgást vizsgálják, úgy, hogy egy teremben körben sok kamerát szereltek fel, a vizsgált egyedre egy érzékelőkkel tele nadrágot húztak, majd elkezdték analizálni az eredményeket. Ebből egy digitális adatsor keletkezett, aminek alapján le tudták modellezni egy sétáló ember mozgását. A Jurassic Park III. című film is ezzel a technológiával készült.

Ebéd után a vendéglátó iskola előadótermében először meghallgattunk a partnerországok előadásában az ország, város, iskola bemutatókat,

majd szintén a partnerországok prezentálásában egy-egy Authorware példa hangzott el, az oktatóprogram technikájára vonatkozóan. A program célját, változóit deklarálták, majd az implementáció került előtérbe. Projektoron mindenki végigkövethette az elejétől a végéig a program megvalósítást, majd a tesztelést. Mivel már mindenki tapasztalt Authorware programhasználó, így nem okozott gondot a példaprogram megértése.

Látszott, hogy a partnerintézmények előadói beleásták magukat a témába és próbáltak olyan hasznosítható programmal előrukkolni, ami egy valós oktatószoftver alapja lesz (figyelemfelkeltő látványelemek, egérrel vezérelhetőség, vonszolásos technika, kommunikáció a felhasználóval, konklúzió a program végén.) Nagyon örültem annak a ténynek, hogy a mi diákjaink által fejlesztett és bemutatott programot választották ki a következő napon bemutatandó –példaértékű- programnak. Ez nem kis elismerés a projektben dolgozó tanulók és természetesen a pedagógusok részére. Mindemellett nem is kis kihívás egy nemzetközi társaságnak előadni, ráadásul görög karakteres billentyűzeten.

A vacsora után tele jó érzésekkel mentünk aludni.

2013.12.11 (szerda)

A szerdai napon a kultúráé volt a főszerep. Elutaztunk Metsovo-ba, ahol egy Művészeti galériát tekintettünk meg. Ezután az Ioanninai tavat látogattuk meg.

A hangulatos vacsora után a szállásunkra visszatérve a másnapi előadásra készülve, áttekintettük még egyszer az előadandó programot, megbeszéltük az előadás technikáját, hogy ki mit csináljon, majd nyugovóra tértünk.

2013.12.12 (csütörtök)

Reggeli után a Meteorákat látogattuk meg. Lenyűgöző volt látni a gigantikus tornyok tetején épített 24 darab bizánci kolostor, amiből mi összesen kettőben voltunk.

Itt kaptunk vendéglátóinktól egy kis szabadidőt a szuvenírvásárlásra.

Ebéd után ismét a vendéglátó iskolában voltunk, annak is a géptermében. A csoportot két részre osztották, két gépterembe vezényelték őket. A csoportszervezés lényege az volt, hogy mindkét csoportba, mind a hat partnertől kerüljön valaki, majd egy géphez ne azonos nemzetiségűek üljenek le. Az egyik csoport előadója a török projektgazda Murat volt, a másik csoport előadója a mi iskolánk tanulója Kiss Attila. Attila annak rendje módja szerint lassan, tagoltan, projektoron mutatva, hogy mikor mit kell tenni szépen, minden gond nélkül levezényelte a program leírását. A projekt céljából a legtöbbet jelentő program volt ez az IMTUSARCS Project Activities címmel illetett meeting-elem. Némi problémát jelentett az elején, hogy a gépekre telepített operációs rendszer nyelve a görög volt. Így a programhoz szükséges állományok szétmásolása eleinte, csak görög segítséggel ment (copy-αντίγραφο, paste-φύραμα). Ezenkívül a gépek nem voltak hálózatba kötve így minden egyes gépre egyesével kellett a forrásokat rámásolni. Ezeken a problémákon túllendülve egy igazán élvezetes tréningnek lehettünk tanúi. A tréning alatt a tanárok és a két másik diákunk segédkeztek a le-lemaradóknak.

A búcsúvacsora előtt ismét volt egy kis szabadidő bejárni a város szép részeit, egy kicsit összeszedni magunkat a nagy munka után.

A farewell party-n a török cég képviselőivel hosszasan beszélgettünk egy jövőbeni közös projekt indításának lehetőségén.

2013.12.13 (péntek)

Nem vagyunk babonásak 🙂 Hajnali 2:15-kor indult el velünk a busz az athéni repülőtérre, a buszút közel 5 órát vett igénybe. 9:10-kor indult a repülőgép haza, Magyarországra. Kétórás repülőút után, 10:10-re értünka BUD2-re (időeltolódás +1 óra). Nagyon fáradtan, de új élményekkel, új információkkal degeszre tömve érkeztünk haza, egy csodálatos és hasznos hetet töltve a téli Görögországban.

P.s.: A tradícionális görög konyhát kipróbáltuk, nem maradt ki a görög saláta, a gyros, a muszaka, a pastició és a baklava sem. Érdekes volt látni, hogy a görög konyha nem zsíros, így grillezett hús,  gyümölcs minden étkezésnél előfordult. Leves helyett zöldségtálat kaptunk (görög saláta). Természetesen desszert is volt minden ebéd után, főként joghurt alappal. Összességében nagyon ízletes, nem annyira fűszeres, mint nálunk, és zsír nélküli ételeket sikerült megkóstolnunk ottlétünk alatt. 🙂

Kisújszállás, 2013.12.19.

Szerző: mozso