2. Lengyelország

Lengyel, magyar – két jó barát…

Az Egész életen át tartó tanulás program Leonardo Partnerségi projekt második mérföldkövét is teljesítették a Móriczosok. 2013.április 7-én utaztak ki a diákok és tanárok a lengyelországi Lublin városába, ahol 5 napot töltöttek el.

A program keretében egy oktató szoftver elkészítésén dolgoznak, amit az ARCS modell elméletére épülve a török, lengyel, szlovák, görög, román és magyar diákok közösen fognak elkészíteni egy török programtervező cég segítségével. Kint tartózkodásuk alatt a diákok és tanáraik minden nap szakmai fórumokon vettek részt. Ezen alkalmakkor a szoftver alapvető szerkezetei kerültek bemutatásra. Kiemelt témaként a „figyelemfelkeltés” volt a fő irányvonala a kerekasztal beszélgetéseknek és a különböző fórumoknak. A szakmai program mellett a célország kultúrájának megismerése is fontos szempont a projektben. Így a diákok a lengyel oktatási rendszer lépcsőfokaiként felfogható óvodában, általános iskolában és középiskolában is eltöltöttek egy-egy órát, ahol színes előadásokkal, érdekes kísérletekkel tarkították vendéglátóink az amúgy sem egyhangú programot.

Lublin az évszázados, soknemzetiségű hagyományának köszönhetően rendkívül sokszínű, így bármerre is lépünk mindenhol a történelem egy fontos darabjába ütközünk. Látogatást tettek a külföldi delegációk tagjai a turista szempontból igen attraktív Nałęczów gyógyüdülőlő térségében, és a Visztula partján fekvő Kazimierz Dolny-ban.

A II. Világháború alatt a németek Lublinban létesítették a „Majdanek” koncentrációs tábort, melynek helyén lévő megrázó kiállítás maradandó emlékeket hagyott a résztvevőkben.

A színes és sikeresen kivitelezett programsorozat számos élménnyel gazdagította a diákjainkat. Az ismeretek mellett az emberi kapcsolatok is elmélyültek a projekt közös nyelvének gyakorlása mellett. Köszönet illeti a pályázat megírásában és lebonyolításában részt vállaló kollégákat, valamint azon diákokat, akik nagy érdeklődéssel vettek részt a programban. Következő állomásként a „Móricz” szeptember második felében fogja vendégül látni a külföldi delegációkat.

Balla Bence, Mátyus István, Kiss László, Nagy István Dávid, Serege Piroska (projekt-koordinátor), Monoki Zsolt (szakmai vezető), Tóth József (igazgató helyettes), Oros Sándor

Monoki Zsolt
szakmai vezető